Hauste, Castoreum

hauste, castoreumHauste, Castoreum (a.k.a. Hausta) on majavan anaalirauhasesta saatavaa voimakkaan hajuista eritettä, jota voidaan käyttää haju- tai makeutusaineena vaniljan, vadelman tai mansikanmakuisissa tuotteissa. Hauste on vaarallista ainoastaan majavan terveydelle, sillä se on yksi suurimmista syistä majavan pyyntiin. Tuotepakkauksiin tämä voidaan merkitä "vaniljan, vadelman tai mansikan luonnonmukainen aromi". Esimerkkeinä tuotteista: vaniljajäätelö, juomat, makeiset. Ainoa tapa saada selville 'luonnonmukaisen aromin' todellinen lähde, on kysyä sitä valmistajalta. Käytetään erityisesti kosmetiikassa. On käytetty noin 80 vuoden aikana elintarvikkeissa. Elintarvikkeen ainesosana epämiellyttävä ajatus. Keskiajalla haustalla uskottiin olevan parantavia voimia ja sitä on käytetty lääkeaineena mm. kihtiin, riisitautiin, hammassärkyyn, verisuonitauteihin ja myrkytystiloihin. Haus -alkuisten paikannimien kuten Hausjärvi tulkitaan olevan lähtöisin tästä aineesta. Lähteet: 1. Gentle World - Natural Flavors & Castoreum 2. Hausjärvi - Historiaa ja vaakuna 3. Burdock GA, Safety assessment of castoreum extract as a food ingredient, International Journal of Toxicology, 2007 Jan-Feb;26(1):51-5. 4. Nadamoo - The Inside Scoop! | Conventional Ice Scream's Dirty Secret Ingredient : Castoreum

  7 vastausta artikkeliin ”Hauste, Castoreum

  1. teemu Artikkelin kirjoittaja

   ’Luontaista’ tai ’luontaisenkaltaista’ mansikka-aromia, vanilja-aromia ja vadelma-aromia löytyy yllättävän monesta tuotteesta. Valmistajilta on hankala saada vastauksia aromin alkuperästä, vaikka juuri tämä ’castoreum’ olisi oleellinen tieto niille jotka haluavat välttää eläinperäisiä tuotteita. Ilmeisesti tämä on aika yleisesti käytössä kosmetiikassa, mutta myös elintarvikkeissa. http://blog.friendseat.com/jamie-oliver-beaver-castoreum-extract-letterman

  2. Maina

   Tää majavan hausta ( vanha suomalainen nimi ko eritteelle) on todellakin etten sanoisi ikiaikainen ”mauste” mm hajusteena ja sukupuolikyvykkyyden nostattajana. Oliskohan jossain hajuvedessä sitä … toivoo muuan ”vanha rouva”.

  3. teemu Artikkelin kirjoittaja

   Monet vitsailevat sillä, että kukakohan tämänkin aineen on löytänyt maistamalla kuolleen majavan anaalirauhasta. Ehkä pitäisi kysyä paremminkin, että mitäköhän kaikkea muuta riistaa tämä poloinen esi-isä-metsästäjä on maistanut ennenkuin viimein löysi tämän mansikka/vanilja/vadelma-aromin? …ja tosiaan, tarina ei myöskään kerro jatkoiko kyseinen esi-isä-metsästäjä muiden aineiden etsimistä tämän löydöksen jälkeenkin. ;-)

  4. doomchild

   Candykingin tuotepäälliköltä sain tänään sähköpostitse tiedon, että heillä missään tuotteessa castoreumia ei ole:
   ”Candykingin tuotteissa ei ole lisäaineena käytetty Haustetta eli Castoreum lisäainetta. Sitä saattaa joissakin markkinoilla olevissa makeisissa olla esim. luonnonmukaisessa vanilja- tai mansikka-aromissa. Käsittääkseni se on yleisempää kosmetiikassa ja vaniljajäätelössä.”

  Vastaa